Freefarm | ||
Hem
Kontakta oss |
Hö, ensilage och kraftfoder
Titta på den här YouTube-filmen som handlar om hö, ensilage och kraftfoder. Texten nedan är en fördjupning om det som sägs i filmen.
Varför utfodrar vi våra hästar som vi gör?
Tidpunkten för skörd viktigt för näringsinnehållet i grovfodret Hö är gräs konserverat genom torkning. Börjar det regna bryts höet ned ungefär som i en kompost. Därför är man beroende av vackert väder under höskörden, minst 5 dagar i rad med sol och värme brukar behövas. Den typen av stabila perioder av vackert väder förkommer oftast under högsommaren. Men då har gräset redan hunnit så långt i sin utveckling att proteinhalten sjunkit till en nivå som inte räcker för hästen. När man sedan gör en foderstat måste man komplettera höet med kraftfoder för att få en vettig näringsbalans. När man skördar ensilage slår man först vallen (som du kan se i videon). Därefter kan man låta gräset torka betydligt kortare tid än hö innan man plastar in det. Gräset konserveras då genom ensilering istället för torkning. Hela ensilageskörden kan vara klar på två eller tre dagar och man är inte lika beroende av vädret. Därmed har man också möjlighet att skörda tidigare på säsongen och få ett bättre näringsvärde i ensilaget. Med ett välskördat ensilage har man ett grovfoder som har så bra näringsvärden att man slipper blanda in kraftfoder i foderstaten.
Med bra grovfoder behövs inte kraftfoder, inte ens för tävlingshästar på elitnivå Vissa hästar tycks bli "hetare" och mer "på tårna" när dom utfodras med havre. Den här temperamentsförändringen gör dock inte att hästen presterar bättre vid maximal ansträngning.
Därför är kraftfoder skadligt för hästar I hästens matsmältningsapparat finns det en rad olika anpassningar för att leva på enbart gräs. När man ger hästen kraftfoder som är ett onaturligt foder för hästar uppstår en rad olika problem. Vid måttliga givor, och framförallt så länge som man fortfarande kan upprätthålla en stor grovfodergiva går det ändå ganska bra att utfodra kraftfoder. Men vid höga kraftfodergivor och särskilt kombinerat med låg grovfodergiva får man problem som visar sig mer eller mindre tydligt i form av t.ex. magsår, fång, psykiskt lidande och krubbitning. |